martes, 30 de octubre de 2007

(grans castellers de la CJXT) Esteve Sesplugues "Estevet"


Amb aquet post obro una série de entrades sobre els castellers que, ja sigui per el seu taranná, les seves idees o per el seu amor a la colla, mereixen un lloc on els sigui reconeguda la seva tasca dins de la colla.

Avui començo amb l'Estevet Sesplugues, "Estevet". Vam demanar-li que, ens vinguessi a ajudar a començar els assajos durant els anys 1981 y 1982. Va ser el que, va ensenyar a tota la quinta de la época a pujar, a montar una pinya compacta, com defensar un castell i amb ell, van arribar els primers éxits de la colla.

Es va començar a assajar amb ell el 4/8 que s'assoleix al 1984, així com tota la gamma de castells de 7. Amb ell, s'assoleix el 4/7 amb el pilar, el 5/7 i els primers 3/7 per sota. Estevet, va fer famosa la frase, mentre que s'assajava el tres per sota, de "cap baix i rectes"...que curiosament, molts pocs cumplíen. Les llenyes amb aquet castell van treure de la programació que ell tenía el següent objectiu que tenía després del 4/8, el 3/8 per sota, castell que, juntament amb la Vella de Valls, vam ser els únics durant una época en assajar.

Estevet, tot i aixó, había temporades en les que no s'hi acostaba per el local, sobretot, per culpa de membres dels xiquets que no volíen veure una altre colla a Tarragona. Al Concurs de Castells de 1980, fins i tot, te que pujar al primer pilar de 5 de la Jove amb una camisa camuflada, sense escut i de un color més clar que les dels demés castellers per no ser reconegut per els Xiquets.

Estevet va deixar de vindre a la colla cuan va veure ell que teníem l'embrantzida per progressar sense el seu ajut. Encara s'el pot veure durant els assajos d'estiu, a la porta del local, en silenci, mirant com molts dels nens i joves que el tenía al cárrec, ensenyen les seves explicacions als més menuts o als castellers més novells.

Hi ha un fet que ningú, o pocs ténen en referéncia: que amb ell, la Jove gairebé hauría agafat el nivell que va tindre fa uns anys i no estaría la colla on ara está sense les seves arengues abans de cada actuació.

Per sempre, Estevet.

No hay comentarios: