miércoles, 31 de octubre de 2007

EL PILAR QUE ET MARCA LA TEMPORADA


El 24 de Setembre es el verdader día gran per a mí i per tots els castellers de Tarragona. Tothom que entengui o viu de castells, o és aficionat, te que vindre un cop a la vida a veure el pilar caminant de Tarragona. Un famós casteller de la Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí va catalogar la diada amb aquesta frase: "Santa Úrsula es la Meca dels castells, Sant Félix es el Vaticá dels castellers, i els pilars de la Merçé es el lloc de trobada dels castells i castellers en estat pur".

Aquell día, estás pendent del pilar. Da igual si fas un 5/8 i un 4/8ag si després et cau el pilar (el nostre cas al any 1998), i també prou val si vens de una Tecla "bonyeguda" (anys 2001 i 2002). EL pilar et pot salvar la temporada (com és al nostre cas), o et pot ofegar i destrossar les últimes ilussions que teníes in mente (any 2000). Serás recordat com casteller de la colla que no ha portat aquell any el pilar. I si no, preguntéu als Castellers de Sant Pere i Sant Pau que porten tres anys consecutius sense portarho al ajuntament.

El recorregut es simple a primera vista, pero complicat si ho veus amb deteniment. Començes pujant i baixant les vint-i- quatre escales de la Catedral, i enfiles el Carrer Major. Al final d'aquet, es fa el primer canvi de baix (tot i que hi ha hagut anys en el que hem fet sense canviar ni el baix ni les mans). Una vegada fet el canvi, arriba la temuda Baixada Peixatería, amb un desnivell impressionant i un terre empedrat i relliscós que fá que es tingui que portar amb una cura máxima el pilar. Un petit error, apretar una mica més del comte o quedarse parat un segon, es vendre una llenya inmerescuda.

Al final de la mateixa baixada, es fa el segon canvi de baix, i s'enfila el pilar cap a la Plaça de la Font, amb un trajecte de 300 metres que es fá interminable per els que portem el pilar, fins que, arribes al Ajuntament, pujes les tres escales, i l'anxaneta es pujat amb una faixa al balcó.

Aquell dia no hi ha diferéncies entre les colles, totes son iguals, totes son mestres en portar pilars caminant. El ciutadá deixa per un dia de costat els sentiments per la colla que li fá més grácia, i admira a les quatre.

Anécdotes amb el nostre pilar (el de la Jove) hi ha moltes, pero destacaré sobretot, el del 1987, cuan el vam portar fins el balcó de l'Ajuntament (abans es portaba fins allá) sota una forta tormenta, el del 1984, cuan els Xiquets de Tarragona van intentar tirar (literalment) el nostre pilar, per culpa de un periodista de rádio que había donat una informació dient que habíem caigut i habíem tingut la barra de montar-ho de nou, i el del 2005, que va arrodonir una de les millors temporades de la colla.

Si cau el pilar, la reacció és extrema: els castellers plorem, ens cabrejem i gairebé ningú es passa per el local més durant la temporada. Inclús hi ha cassos de castellers que han deixat la colla per que no ho han aconseguit assolir (una mica exagerat!). Es la única actuació de la temporada on no et pots permetre cap error.

També, aquet pilar de 4 caminant (que, segons llibres, ha pougut ser, fins i tot de 6), ha servit de referent com a colles com els Castellers de la Vila de Grácia, per ferho durant alguna diada seva (desconec quina).

No farem molts castells de 9. Tarragona ja no será la "Capital dels Castells" per molts. Pero si en una cosa som uns mestres, és en l'art de fer pilars caminant....

I si no us ho creieu...us convido a veure un assaig de pilar caminant, tots els dimarts i divendres per la nit, vore la una de la nit, per el Passeig de Sant Antoni i la Baixada Peixatería, i aixi opineu amb els vostres ulls.


(((Pilar caminant 2007: Antoni Gabriel "Gabi" i Nico coma baixos, segon Roger Guardiola, terç Natalia Vidal, enxaneta Lais Silva)))

1 comentario:

Anónimo dijo...

Bones!
el dia gran dels castells a tarragona es el 23!no ho es ni la merce ni la nova diada de festa major. El dia de santa tecla es el gran,3 o 4 hores de castells i si no has tingut prou de la colla, a la tarda el seguici,jejeje.
El dia 24 es el dia dels castells per la gent q no ho segueix, aquest dia tothom surt a veure'ls, fa por atravesar la part alta de la quantitat de gent q hi ha, anar obrint pas pel carrer major (a vegades sembla impossible q tota akella gentada saparti, xo si jejeje) i respecte a tot lo altre estic dacord.

PD: la baixada per on passa el pilar es la misericordia ^^

enhorabona pel bloc, sta mol be!